JDM Management

VERBINDING | SPORT & ECONOMIE

Ruim 10 jaar geleden ben ik door toeval door onze middelste dochter Willemijn in aanraking gekomen met (inter)nationale (top) sport. Ik kende de wereld van zaken doen veelal via de harde kant, door de (hippische) sport heb ik een andere kant ontdekt van het zaken doen. Internationale Topsport heeft heel veel gelijkenissen met het bedrijfsleven, ook dit is veelal het dagelijks leveren van Topprestaties! Deze wereld passioneert mij enorm, er liggen zoveel kansen om het bedrijfsleven te koppelen aan de sportwereld.

Sport is business! Let’s connect!

VAN VADER OP DE GRANDSTAND NAAR ALGEMEEN DIRECTEUR CHIO ROTTERDAM

Voor onze dochter Willemijn was er een cognitieve uitdaging binnen het onderwijs. Vanuit het onderwijssysteem werd er vooral gekeken naar wat er niet kan maar als ouders bleven we altijd kijken naar wat wel kan. We gingen op zoek naar activiteiten die de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van onze dochter konden stimuleren. Eén daarvan was paardensport. Ze begon met een pony, daarna kwam het paard. Door deze dieren maakte ze een enorme ontwikkeling door. Ze is nu 24 jaar, heeft een mbo-opleiding afgerond, heeft gereden in het junioren talententeam van Zuid-Holland’ en werkt fulltime in de hippische wereld. Als ouders zijn wij mega trots en uit dankbaarheid wilde ik iets terugdoen. In 2011 werd ik bestuurslid bij het CHIO Rotterdam. Het grote event dat jaarlijks plaats vond op de Rotterdamsche Manège waar onze dochter ook stond met haar paarden. En in 2014 werd ik de eerste algemeen directeur van het CHIO Rotterdam. Het vierdaagse evenement groeide uit tot een jaarrond event dat een operationeel team met een algemeen directeur nodig had.

NETWERKEN & SPORT

Sport bepaalt mede wie we zijn, wat we doen, waar en wanneer. En vooral ook, met wie we dat doen. Het creëert de mogelijkheid om mensen te ontmoeten. De bindende kracht van sport komt ook tijdens belangrijke sportevenementen naar voren. Zowel onder de deelnemers op het veld als de gasten langs de zijlijn.

Sport is emotie en kan het beste in mensen naar boven halen. Een sporter moet om kunnen gaan met winnen en verliezen. Het gaat vaak over opstaan en doorgaan vanuit een intrinsieke motivatie. Iets wat ook plaatsvindt in het bedrijfsleven en zijn inspiratie uit kan halen. Al met al hebben topsport en ondernemen veel met elkaar gemeen. Iets wat mij enorm aanspreekt.

Het CHIO Rotterdam behoort met het KLM Open en het ABN Amro World Tennis Tournament tot de drie grootste ‘hospitality-evenementen’, sportevenementen met een netwerkfunctie, van Nederland. Het trekt jaarlijks 50.000 bezoekers, waarvan 30.000 vipvertegenwoordigers van nationale en internationale bedrijven. Net als bij andere Nederlandse topsportevenementen is de steun van het bedrijfsleven onontbeerlijk bij het CHIO Rotterdam.

De CHIO Rotterdam begroting, die wordt maar voor een klein deel opgebracht door betalende bezoekers. Het leeuwendeel komt van zakelijke sponsors. Ik noem ze liever partners, want met dat geld wordt immers echt iets gecreëerd in Rotterdam en ver daarbuiten.

Voor alleen naamsbekendheid doet niemand het meer, het gaat hier om return on investment. Tijdens een meerdaags sportevenement op hoog niveau mensen ontmoeten in een innoverende & energieke sportomgeving, creëert kansen voor beide werelden. Sport is een prachtig vehikel om mensen en bedrijven bij elkaar te brengen.”

HIPPISCHE SPORT

De internationale paardensport heeft een economische waarde van 300 miljard euro, er werken dagelijks 2 miljoen mensen in de paardensport branche en er is een bereik van 750 miljoen mensen (via o.a. sociale media). Het komt erop neer dat je 10% van de wereldbevolking kan bereiken via de hippische sport. Dat zijn facts en figures waarbij je moet stilstaan. Dit biedt ongekende kansen om grote groepen mensen te bereiken.

In de hippische sport gaat alleen in Nederland jaarlijks bijna twee miljard euro om, slechts honderd miljoen minder dan in het betaald voetbal. ‘Het is een van onze grootste exportproducten, groter dan bloembollen en melkpoeder.’ Azië is ondermeer de nieuwe markt in de paardensport, tot voor kort vlogen jaarlijks ca. 14.000 paarden vanuit Nederland naar China. Ook het Midden-Oosten is een opkomende markt, paardenraces waren er altijd al geliefd, maar nu neemt de populariteit van de springsport ook toe.

In 2018 ben ik na fantastische jaren teruggetreden bij het CHIO Rotterdam. Ik heb de tijd vrijgemaakt om mij nog meer te gaan richten op de (inter)nationale verbindingen tussen (hippische) sport en economie. Ik ben tevens door de internationale hippische sportfederatie (FEI) in Lausanne benaderd als independent global equestrian consultant voor de werving van internationale hoofdsponsors/toppartners voor de Olympische hippische onderdelen.

SPORT KENT GEEN GRENZEN

De sportwereld passioneert mij enorm en ik wil deze passie graag delen. Daarom ben ik o.a. ook als voorzitter betrokken bij het initiatief Equestrum. De ambitie van Stichting Equestrum is een soort “klein Papendal” langs de A4 in Schipluiden (gemeente Midden Delfland). Equestrum heeft een belangrijke aanjaagfunctie met cross-overs naar de sector sport, internationale business, vrijetijdsbeleving en hippische kennisontwikkeling. De paardensport is een mooi voorbeeld waar topsport, breedtesport en aangepaste sport hand in hand gaan.

Ik laat de ervaring van sport innovatie en educatie die ik heb opgedaan en nog steeds opdoe model staan voor eventuele andere sporten. Sport kent geen grenzen en verenigt de wereld. Deze vereniging en verbinding zoek ik dagelijks op.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Let’s Connect

Geïnspireerd om ook van succes naar waarde te gaan? Op zoek naar het leggen van die waardevolle verbinding? Of wil je graag eens vrijblijvend afspreken om te kijken waar onze connectie ligt?

Neem contact op via:

+31 (0)6 48 43 14 39

jan@jdmmanagement.nl

JDM Management